17 & 18 september 2023 – Evenementenhal Gorinchem

In de spotlight: Innovatieve start-up TILER deelt ontwikkelingen van laadtegel en visie e-mobility

In dit artikel

tiler5290

In de spotlight: Innovatieve start-up TILER deelt ontwikkelingen van laadtegel en visie e-mobility

Een van de innovatieve bedrijven die deelneemt aan het Start-up Plein op Vélovak 2021 is TILER, de maker van ‘s werelds eerste draadloze laadtegel voor e-bikes. Inmiddels bestaat de start-up één jaar en een paar maanden en is TILER laadtegel al in gebruik door een aantal pilot-gebruikers in de zakelijke markt. Ook schreef TILER samen met adviesbureau Roland Berger een whitepaper (neem contact op voor meer informatie) over de huidige problemen rondom de laadinfrastructuur voor lichte elektrische voertuigen voor de zakelijke markt. Het team van Vélovak is heel benieuwd naar de laatste updates rondom de start-up. We spraken met Christiaan van Nispen, CEO TILER, over de laatste ontwikkelingen rondom de laadtegel en TILER’s visie op e-mobility.

TILER is een nieuweling in de branche, kun je TILER even introduceren? Hoe is TILER eigenlijk ontstaan en hoe lang bestaan jullie al?

TILER is opgezet met de missie om de groei van micromobiliteit te accelereren en is van mening dat deze groei samengaat met een bijbehorende en voortreffelijke laadinfrastructuur. TILER is gestart in oktober 2019 door 2 ondernemers die vanuit een academisch project van de TU Delft een bedrijf zijn gestart. 

Helaas moeten we allemaal nog even wachten om de te gekke innovatie ‘TILER laadtegel’ in het echt te kunnen zien.

Kun je ‘s werelds eerste draadloze oplaadtegel voor e-bikes kort introduceren voor degene die nog niet bekend zijn met het product?

De TILER laadtegel is een draadloze laadunit in de vorm van een tegel die een e-bike laadt via haar fietsstandaard. Het is niet makkelijker te maken, je komt aanfietsen met je e-bike en zodra je op de tegel parkeert, begint je e-bike op te laden. Deze laadoplossing kan ook in combinatie met een fietsenrek, podium of een hub concept. Daarnaast is het ook een slim product. Op dit moment werken we aan een aantal interessante datagedreven functies om het nog makkelijker te maken voor de klant. Ook kan er een lancering van een nieuw TILER-product of service in september verwacht worden.

Hoe werkt het precies en hoe lang duurt het ongeveer tot een e-bike opgeladen is?

Door middel van de gepatenteerde inductie transformatoren in de tegel en op de fiets kan een elektrische fiets of andere vorm van micromobiliteit met een efficiëntie van boven de 95% worden opgeladen. Laden met onze huidige tegel kan tot 500 Watt, maar we raden aan om de smart laadfunctie aan te zetten, zodat de tegel langzamer oplaadt wanneer je de elektrische fiets niet nodig hebt. Als we uitgaan van een batterij van 300WP, is de fiets tot 80% binnen 2 uur opgeladen.

Is de laadtegel ook beschikbaar voor e-scooters en elektrische bakfietsen?

We zijn begonnen met elektrische fietsen en verwachten dit jaar ook e-scooters en elektrische bakfietsen te kunnen laden.

We zagen dat de eerste pilot-gebruikers jullie product al gebruiken, hoe ervaren ze jullie product? En kan een tweewielerspecialist zich ook aanmelden?

De gebruikers zijn erg enthousiast en we hebben veel goede feedback gekregen, zodat we onze oplossing nog beter kunnen maken. We richten ons nu vooral op het zakelijke segment. Voorbeelden zijn deelfietsen voor bedrijven, bezorgingsdiensten en fietsverhuurbedrijven. Als de tweewielerspecialist ook aan de zakelijke markt verkoopt of verhuurt kunnen ze natuurlijk ook bij ons terecht. We verwachten in 2024 ook de particuliere markt op de gaan, nu doen we dat alleen met kleine aantallen.

Als innovatief merk in de e-mobility, waar zien jullie de e-mobility naartoe groeien in de aankomende 2 à 5 jaar? Wat is de rol van de retailer hierin?

Reparatie en onderhoud staan centraal in de verschillende scenario’s die in de komende 2-5 jaar worden vormgegeven. Wij zien steden nu al veranderen dat ze naast auto’s ook meer plaats geven aan micromobiliteit. Hierin zullen zowel publieke MaaS deelinitiatieven een grote rol in spelen, maar ook corporate deelinitiatieven. Zoals een fietsverhuurbedrijf dat fietsen levert aan hotels, evenementen of bedrijven die graag een deelfiets voor de deur willen voor een trip naar bijvoorbeeld een lunch in de stad. Al deze klanten willen ontzorgd worden en willen niet nadenken over reparatie en onderhoud. Tweewielerspecialisten gaan de spin in het web van e-mobiliteit zijn.

Als innovatief merk in de e-mobility, waar zien jullie de e-mobility naartoe groeien in de aankomende 2 à 5 jaar? Wat is de rol van de retailer hierin?

• Doorzetten, de toekomst ziet er goed uit voor deze branche, niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen beginnen ze in te zien dat (elektrische) fietsen erg efficiënt kunnen zijn in de vervoersmix en tevens ook goed voor de gezondheid.

• Er is nog veel ruimte voor innovatie in de fietsbranche, voor de elektrische fiets zien wij een trend naar een combi van e-scooters en e-bikes. Zodat je een nieuw soort vervoer hebt dat er gaaf uit ziet!


• Waar kan, werk met elkaar samen, dan kunnen we er echt voor zorgen dat steden om “fietsen” worden gebouwd in plaats van om auto’s.


• Weet ons te vinden als je meer wilt weten over laden van elektrische fietsen. Eerder schreven we samen met adviesbureau Roland Berger een artikel over het belang van een gezonde laadinfrastructuur in combinatie met de haalbaarheid dat micromobiliteit deelinitiatieven een grootschalig alternatief wordt voor stedelijke mobiliteit. Ben je benieuwd naar onze bevindingen of ga je graag met ons hierover in gesprek? Neem dan contact met ons op via het online bedrijfsprofiel.

Ontmoet het team van TILER

Deel dit bericht

Andere interessante artikelen

Scroll naar top